top of page

Minneord for Magnar Mangersnes

En kirkemusikkens ridder, tidligere domkantor i Bergen domkirke, Magnar Mangersnes, var Musica Sacras Maestro fra 1986-2007. Han ble født 31.10.1938- og døde 09.01.2023. Begravelsen skjedde fra Bergen domkirke fredag 20.januar kl.11.00. På hilsenen fra Musica Sacra stod det: "Takk for mangeårig framifrå korleiing, inspirasjon og musikkformidling"

 

Det er med stort vemod vi har tatt imot nyheten om at Magnar Mangersnes er død. Gjennom mange år viet han en uke av sin sommer til Musica Sacras sommerkurs, som dirigent for voksenkoret.

 

Sommeren 1986 søkte vi etter ny dirigent, og et "Ja" fra Magnar Mangersnes var både overraskende og overveldende- og selvfølgelig positivt og meget gledelig. At Musica Sacras voksenkor, som bestod av sangere med blandet korerfaring og sangkunnskap, skulle få en slik kapasitet som leder, var stort! Forventningene var høye, i hvert fall hos deltakerne. Hvordan hans forventninger var, kan vi bare ane. Forventningene slo til, det ble et årelangt "sommerforhold", hele 22 kurs. Magnar Mangersnes var for mange rett og slett grunn nok til å delta på disse kursene!

 

Det typiske for hans dirigentstil var hans lavmælte måte å formidle på, noe som førte til at koret ganske raskt lærte seg å lytte og være stille under øvelsene, noe som igjen ga gode tilfredsstillende resultater. Vanskelige utfordringer ble mestret, vi kunne merke fremgang for hver prøve, og vi fikk også høre og lære mye om verket, komponisten og stilen. Og han holdt ut med oss!

 

På våre uformelle kveldssamlinger, "Husmus", var han en ivrig publikummer. Vi husker godt hans gode- og synlige- humring ved morsomme innslag. Av og til kunne han selv også bidra. For eksempel med sydvest, regnponcho og paraply, da Bergensdelegasjonen skulle presentere seg, eller da han spilte på leirgjøk i Leopold Mozarts "Barnesymfoni".

 

Det var tydelig at han trivdes i dette miljøet, og da han ble spurt om han kunne tenke seg å være dirigent på neste års kurs, var svaret alltid: "Jeg blir med så lenge dere vil ha meg". Det ble mange gode minner.

 

Vi er mange som er takknemlige over å ha blitt kjent med Magnar Mangersnes.

 

Vi lyser fred over hans minne.

 

For MUSICA SACRA,

Astri Marie Bauer, Anne Lise Grøm

bottom of page