top of page

Et yrende kirkemusikkliv fra morgen til kveld

Det beste med Musica Sacra er definitivt de fine folka, mener Ingvild (12). Andrea (13) er skjønt enig, men heldigvis legger hun til at korøvelsene er skikkelig morsomme de også! Sammen har de deltatt på Musica Sacras sommerkurs 2016.

Det er lørdag formiddag og en livlig gjeng med 25 barn er på vei inn i rommet der Musica Sacras barnekor øver. Barna i barnekoret er ganske så vanlige; opptatt av pokémon GO, fotball og kule Spotify-låter. Bråke og skravle kan de også, men straks dirigent Randi Clausen Aarflot kommer med de magiske ordene «oppstilling» er det ro i rekkene. Ja, bortsett fra en og annen som ikke har helt kontroll på rulleskoene. Mye er blitt øvd inn i løpet av få dager og det er ikke så mye tid til dilldall. På dirigentpulten ligger både Kvernos Magnificat, Bachs kantate nr 192 «Nun danket alle Gott» og et knippe sanger barnekoret skal synge i egen avdeling på kveldens konsert og i morgendagens gudstjeneste. I tillegg til dette har de eldste barna lært hele den gregorianske middagsbønnen og ledet den på Utstein kloster på gårsdagens utflukt. Mange av barna synger ikke i kor til vanlig, men med kyndig veiledning og sangglade medkorister låter det nydelig. Akkompagnatør Magnhild Mo setter i gang med forspill og klokkeklare barnestemmer synger «Vi hilser hverandre med glede og fred».

 

Ingvild Askeland (12) og Andrea Buder (13) er allerede erfarne korsangere. De to har i flere år vært med på korsommerskolen i Lund i regi av Ung Kirkesang, nå vil de også ha med seg Musica Sacras sommerkurs. Forskjellen er at de på Musica Sacra også kan spille et orkesterinstrument, orgel eller perkusjon, og at de kan dra sammen med familien. Men selv om artikkelforfatter gjerne vil tro at det er det musikalske som er kursets høydepunkt er de to skjønt enige om at det er det sosiale som er best. «Det beste med kurset er å bli kjent med så mange mennesker og å møte igjen folkene fra i fjor», sier Andrea. «Det er så mange ulike og fine mennesker her», legger Ingvild til. «Det er utrolig gøy at vi er sammen så mange i forskjellige alder, folk fra hele landet!».

Myldrer av liv og aktivitet

Rundt 80 deltakere deltok i voksenkor, barnekor og ulike instrumentalgrupper på årets kurs på Solborg Folkehøgskole i Stavanger 2016. Fire foredrag ble holdt, felles kirkekonsert lørdag kveld i St. Petri kirke og gudstjeneste i Hillevåg kirke søndag formiddag. Det var mange aktiviteter for både store og små: voksenkor, barnekor, strykegruppe, orgelundervisning for barn og unge, småbarnssang, rytmesprell (for de som ikke spiller orkesterinstrumenter) og Husmus for å nevne noe. De regelmessige gregorianske tidebønnene er en viktig puls gjennom kurset.

 

2016- kurset var nr 56 i rekken og mange av de som sang i voksenkoret har også sunget i barnekoret i forrige millennium. Nå reiser mange med sine egne barn eller barnebarn. Men det positive med Musica Sacra er likevel at det stadig kommer nye ansikter til og særlig de siste årene har det kommet mange småbarnsfamilier som ønsker å oppleve et familiekurs der det er klassisk kirkemusikk i fokus fra morgen til kveld. Arne Martin Aandstad fra Talgje var på sitt første kurs i 2015. Han og kona Silje reiste i fjor uten barn, men ønsket å ha med de fire barna sine 2016. «Første året ønsket vi å se hva dette var og tenkte det var lettest å reise uten barna, men vi oppdaget at vi savnet å ha med ungene på kurset. Alt er så godt tilrettelagt for at barna skal være med at vi gledet oss til å reise hele familien i år» sier Arne Martin. «Minstemann var på knøttekor og var sammen med barnevakter mens vi voksne kunne synge i kor. Lenge siden vi har kunnet gjøre det sammen», sier han. «Korøvelsene er utrolig inspirerende. Vivianne Sydnes har en enorm kunnskap og leder koret på en utrolig fin måte. En ekstra dimensjon er det også at Trond Kverno er med på kurset».

Men hva er egentlig Musica Sacra?

Mange har nok hørt om Musica Sacra, men ikke helt visst hva det er. I Norge finnes det flere musikalske sommerleirer for hele familien, men dette er det eneste kurset som har klassisk kirkemusikk i fokus.

Men Musica Sacra som organisasjon er ikke bare et sommerkurs. Det er en viktig aktør innen kirkemusikk og liturgi og har i snart 70 år arbeidet for kirkemusikalsk fornyelse

basert på kirkens tradisjoner. Organisasjonen har vært pådrivere for å få laget ny norsk kirkemusikk, vært aktive med i høringsuttalelser og liturgisk utviklingsarbeid i en årrekke. Musica Sacra ivaretar gregoriansk tidebønnliv og den kirkemusikalske arven, samtidig som de søker å videreutvikle og fremføre ny kirkemusikk. Organisasjonen er ideell og alt arbeid som drives fra styret og ledelsen gjøres på god gammeldags «dugnad». Til gjengjeld består styret av syv glødende interesserte og dedikerte medlemmer som alle legger ned mange timer for organisasjonen.

Historisk sett startet det hele med Rolf Karlsen, Per Lønning, Hans Buvarp, Anfinn Øien og Niels Aam som var de ledende kreftene. Egil Hovland kom sterkt inn i arbeidet senere. 

Kjell Mørk Karlsen 70 år!

Kjell Mørk Karlsen var 70 år i 2017, og komponisten var med som æresgjest under sommerkurset 2017 på Bildøy bibelskole i Bergen. Jubilanten ble feiret ved festmiddag lørdagskvelden under kurset. Og det ble urframført nye verk av Kjell Mørk Karlsen under kurset, og noen av hans tidligere komposisjoner ble også fremført . Mørk Karlsen er sentral i Musica Sacras historie, han var på sitt første kurs som 13-åring i 1960 og var etter dette fast på kursene i nær 40 år. I 1971 arvet han Egil Hovlands posisjon som «Huskomponist» og skrev etter dette bortimot 30 motetter til bruk under søndagens høymesse på kurset. Motettene ble alltid komponert i løpet av kursuken og de var tilpasset rådende ressurser. Det er mange av oss som husker at Kjell satt og skrev så blekket sprutet. Notearkene var ikke tørre da de ble delt ut. Alle disse «kurs-motettene» finnes i dag i samlingen «Jubilate Deo» som inneholder 100 motetter til hele kirkeåret. Det var mange som gledet seg over at han ble med på hele kurset 2017 og at han også skrev bestillingsverk til det 57 sommerkurset i Musica Sacra.

 

Husmus

Tilbake på folkehøgskolen-16 møter jeg Andrea og Ingvild. De er akkurat ferdige med barnekorøvelsen og haster videre. Andrea skal til nabokirken for å ha orgeltime og Ingvild skal ta med celloen til orkesterøvelse. Ingvild skal også rekke å forberede noe hun skal spille på «Husmus» sammen med lillesøsteren Silje (10) som spiller fiolin. «Husmus er noe av det morsomste her, det er små huskonserter der alle får bidra med det de har lyst til. Det kan være et musikkstykke, en lek eller en historie, - hva som helst. Ofte blir det gøy med lekene, særlig når de voksne må være med» kan Ingvild fortelle. Hos de voksne sitter tårene løst når 3, 4 og 5-åringene synger «Måne og sol» med lungers kraft, stående på stoler slik at alle skal få se.

 

I Tjensvoll kirke venter orgellærer Kristin Eek på Andrea. Kristin var med som lærer i 2015 også og reiser med familien sin; «Dette er et flott kurs for kirkemusikkinteresserte i alle aldre med gode dirigenter og instruktører, som gjør at det er verdt å bruke noen dager på det», mener Kristin. «Det er også veldig familievennlig, og mor og far kan synge i kor, mens barna gjør andre ting. I tillegg møter en mange hyggelige mennesker med samme interesse, og det er mange gode, faglige samtaler. Jeg tenker at Musica Sacra er utrolig viktig for å ivareta den klassiske kirkemusikktradisjonen og inspirere både kirkemusikere, kormedlemmer og andre som verdsetter denne» legger hun til.

 

Barn får prøve seg på orgel

I det siste har vi sett en gledelig oppblomstring av orgelelever i Norge, mye takket være Bjørn Vidar Ulvedalens fantastiske arbeid. Bjørn Vidar har også vært på Musica Sacra-kurset 2016. Der inspirerte han enda flere kantorer til å ha elever. Det som gjør Musica Sacra-kurset litt annerledes enn andre kurs for orgelelever er at på dette kurset får barn som aldri før har tatt i et orgel mulighet til å prøve instrumentet og få spilletimer uten noen forkunnskaper. På den måten kan man nå enda flere. «Det er viktig å la barna prøve seg på orgel», synes Kristin, «og også få lov til å spille under både konserten og gudstjenesten her på kurset». Akkurat det siste er noe hun virkelig ivrer for. Hun er mesterlig til å involvere barna til å være med liturgisk. Her er det ofte både to og tre på orgelkrakken.  «I tillegg til nybegynnerne er det selvsagt med noen som har spilt orgel før her».

På sommerkurs 2016 er det ni orgelspillende barn som får timer av orgellærerne Ghislain Gourvennec og Kristin Eek, «men om enda flere vil melde seg på neste år er det kjempefint, - vi får aldri for mange orgelelever», smiler hun.

På Solborg Folkehøgskole er det blitt lørdag kveld og små og store er fornøyde etter både kirkekonsert og Festhusmus i dagligstua. Konserten i St. Petri ble utrolig flott, innledet av perkusjonsgruppa som spilte på oljefat og djember. Kvernos Magnificat og Bachs kantate som noen, blant mange, høydepunkt. Andrea og Ingvild kan gå og legge seg etter å ha fått spilt tilstrekkelig med stryk, orgel og kortspill denne dagen.

Helt klart neste år også!

Søndagen blir fylt med tidlig frokost, reise til Hillevåg kirke, øvelser og gudstjeneste.

Tilbake på Folkehøgskolen etter gudstjenestefeiring er det 80 kursdeltakere som er adrenalinhøye etter høymessen. Ingen tvil om hva som var kursets høydepunkt; En høymesse som inneholdt kantate av Bach, Kvernos Missa ex ore infantium som liturgisk musikk med barnekoret som forsangere, voksenkor, orgelelever i aksjon, orkester med 10 profesjonelle musikere, solister og Trond Kverno som liturg og predikant.

Kristin Eek er både sliten og veldig glad; «Det var utrolig fint å se barna så aktivt med i gudstjenesten, både barnekor, orgelelever og medliturger. For meg som orgellærer var det spesielt rørende å se og høre barna spille til salmer og liturgi. Hele ni av dem spilte, og noen av dem hadde ikke spilt orgel før de kom hit på kurset.»

Ingvild og Andrea er klare for å reise hjem. «Jeg skal helt klart være med til neste år også», sier Andrea. «-der er det ingen tvil» legger Ingvild til, «jeg skal være med på så mange kurs som overhode mulig!»

Yngvild Wattum Stuksrud  

(red. har gjort enkle oppdateringar. Takk til Yngvild for flott skildring)

I 2017 hadde vi eit flott sommarkurs på Bildøy bibelskole i Bergen med omlag like mange deltakarar som året før.  Kjell Mørk Karlsen var som før nemnt, æresgjest.  Domkantor Sigurd Melvær Øgaard var instruktør for vaksenkor & felleskor. Og elles hadde vi også mange andre gode instruktørar i ulike grupper for små og store og på tvers.  I tillegg til fine øvingar, mykje fint sosialt, Husmus, tidebønrytmen morgon-middag-kveld, gode måltid og ein flott festmiddag på Bildøy, var det også utflukt til Mariakirken, felleskonsert i Joahnneskirken og kursavslutning med deltaking ved gudsteneste i Biskopshavn kirke.

Musica Sacra sommarkurs 2018  på Bibelskulen i Grimstad 27.juni-1.juli, vart eit veldig fint kurs i fine omgjevnader. Vel 80 deltakarar , i alderen 0- 80+, samla seg i alt frå knøttesang til Bach-kantate. Felleskonserten var i Arendal kirke og kurset vart avslutta ved gudstenestefeiring i Grimstad kirke.

2019 samla vel 90 små og store til sommarkurs på Bildøy Bibelskole i Bergen 26.-30.juni 2019. Alt frå orgelklubb og blokkfløytegruppe til kor, orkester og Bach-kantate. Felleskonsert i Bergen domkirke. Og kursavslutning med gudstenestefeiring i Foldnes kyrkje på Sotra.

Kursa 2020 og 2021 vart utsett til 2022 grunna pandemien (Covid-19)

I 2022 var vi ca 70 unge og voksne samla til sommarkurs på Solborg folkehøgskole i Stavanger 29.juni-3.juli 2022. Kurset hadde også denne gongen alt frå orgelklubb, knøttesong, utflukt, rytmesprell, HUSMUS og blokkfløytegruppe, til 3 fine føredrag, kor, orkester og Bach-kantate nr.23. Felleskonsert i Stokka kirke. Og gudstenestefeiring i Tjensvoll kirke.

No har vi den store gleda av å kunne invitere dykk til nytt sommarkurs, sommarkurs nr.61, denne gongen i Nord-Trøndelag, på Sund folkehøgskole i Inderøy 28.juni-2.juli 2023. Hjarteleg velkomen alle.

Beste helsing Musica Sacra v/Anne Karin Stormyr, leiar

bottom of page